Joeks-Jagers Venlo - Een uniek gezelschap
U bent hier: Home > Home > Historie

Joeks-Jagers: een uniek gezelschap !

Een hommage aan de in Venlo zo geliefde Limburgse Jagers met een knipoog en een lach.

In 1980 bedachten de heren Jack Schatorjé en zaliger Sjaak Bakker, Jack Kohlen en Puck Derckx ter gelegenheid van de jubileumfeesten van de Koninklijke Fanfare Venlo een geweldig plan. Venlo was jarenlang de garnizoensstad van de Limburgse Jagers geweest. Dit regiment beschikte over een legendarisch tamboer- en fanfarekorps maar moest door bezuinigingen worden opgeheven. Dit tot groot verdriet van de Venlonaren. 63 Muzikanten uit 16 Venlose joekskapellen werden gerekruteerd en brachten als eerbetoon aan de Limburgse Jagers een onvergetelijke show in de feesttent van de fanfare op de "Kop van de Weerd". Het muzikale gedeelte werd destijds geleid door dhr. H. Bouguenon, oud kapelmeester van de Limburgse Jagers. Getooid in militaire battle-dresses en met de nodige dosis joeks werd het optreden een buitengewoon groot succes. De Joeks-Jagers waren geboren!

Na dit optreden "zwaaiden de Joeks-Jagers af en mochten met groot verlof". Het grote succes van de Joeks-Jagers hield de heer Frits Pasch zaliger echter bezig. De heer Pasch onderhandelde met de gemeente Venlo en stond daarmee aan de wieg van de taptoe. Zo werd iedereen "op herhaling" geroepen en daarmee was de eerste taptoe van de Joeks-Jagers in 1981 een feit. Sindsdien is de taptoe een jaarlijks terugkerende happening op Koningsdag waar de burgers van Venlo en omstreken reikhalzend naar uitkijken. De heer Pasch is geëerd met een mars die speciaal voor hem gecomponeerd werd: De Pasch Mars.

Traditioneel begint Koningsdag voor de Joeks-Jagers met het begeleiden van de kinderen met hun versierde fietsjes met als hoogtepunt de taptoe om klokslag 20.00 uur op de Markt voor het Stadhuis van Venlo. Als deze feestelijke dag is afgesloten gaan de uniformen weer een jaar de mottenballen in tot de eerste woensdag ná Aswoensdag. Dan wordt in een kort tijdsbestek van enkele weken weer hard geoefend om een nieuwe taptoe neer te zetten.

Ooit geboren als hommage aan de zo geliefde Limburgse Jagers zijn de Joeks-Jagers nu zelf een begrip in Venlo geworden.  

Joeks-Jagers:  een uniek gezelschap !